Pre Loader

Starši vabljeni na čajanke!

SPOŠTOVANI STARŠI

Vabim vas na sproščena druženja, v majhnih skupinicah v prijetnem okolju.

Sproščeno druženje bomo začeli s čajem in nekaj osnovnimi izhodišči na izbrano temo. Nadaljevali bomo z medsebojnim pogovorom in izmenjavo mnenj.

Srečanja trajajo predvidoma uro in pol.

Potekajo v Ljubljani / Šiška. Ulica Komandanta Staneta 12. V isti stavbi kot je Knjižnica v Šiški.

Število mest je omejeno. Prijavite se lahko najkasneje do dva dni pred izvedbo na savaj.vj@gmail.com

Cena na srečanje je 25 eur.

VESELIM SE SNIDENJA Z VAMI !

TERMINI SREČANJ

SREČANJE 1 – PRIJAVE NA SREČANJE SO ZAKLJUČENE

DATUM                                                      

3. maj 2022  

URA

 med 17. in 18.45 uro       

VSEBINA

Večina partnerjev se na določeni točki neha truditi za odnos In takrat se stvari zapletejo. Med partnerja, kadar imata otroka, prihaja v odnosu do velikih napetosti. Spremeni se naš ali partnerjev odnos do spolnih odnosov, spremeni se naše družabno življenje, lahko se pojavi zamera do enega ali drugega. Vse te občutke želimo potlačiti. Za dober odnos, pa je potrebna jasna komunikacija svojih potreb in pričakovanj.

Pogovarjali se bomo o vsem tem in se ustavili tudi pri temi KAKO OTROK DOŽIVLJA KONFLIKTNE SITUACIJE / NESPORAZUME in kako to vpliva na to otrokov razvoj in duševno zdravje.

SREČANJE 2 – LE ZA MAMICE – ZASEDENO

DATUM

11. maj 2022

URA

med 10. in 11.45 uro

VSEBINA

Poporodna stiska / depresija. Zakaj prihaja do nje in kako to obdobje preidemo. Takoj, ko povemo, da smo noseči iz okolice prihajajo različni nasveti, kaj lahko in česa ne. Pogosto vsa ta pričakovanja prenesemo tudi iz primarne družine.Vsa ta pravila in nasvete, ki bi jih morali upoštevati pri nas vzbudi občutek, kakšna  naj bi bila optimalna nosečnost….in kakšni moramo biti starši, da bomo vzgojili popolnega otroka.  Vsi ti nasveti so lahko tudi koristni, vendar nam vzbudijo lažen občutek, da imamo popoln nadzor nad tem, kaj se bo dogajalo. Pri nas to lahko vzbudi  stisko, nemoč in občutek, da ne bomo zmogli.

Potrebujemo nekoga, s katerim se lahko pogovorimo, ki bo sprejel naše občutke, da jih bomo zmogli sprejeti tudi sami.

Sprejeti moramo, da smo, kjer smo, namesto, da bi si očitali, da nismo tam, kjer bi morali biti.

Najprej moramo poskrbeti za-se, za partnerstvo. Ko smo zadovoljni, lažje premagujemo izzive, ki jih prinaša starševstvo in posledično vzgoja otrok.

SREČANJE 3 – LE ZA OČETE – ZASEDENO

DATUM

12. maj 2022

URA

med 19. in 20.45 uro

VSEBINA

Za očete.

Pomembna vloga očeta pri razvoju otroka. Kaj je tisto, kar nas vodi v to, da se prenehamo truditi za odnos? Zakaj po rojstvu otroka prihaja v odnosu do velikih napetosti in kateri so občutki, ki jih imamo in jih ne znamo skomunicirati?

SREČANJE 4 – ZASEDENO

DATUM

19. maj 2022

URA

med 18.45 in 20.30 uro

VSEBINA

Starši smo tisti, ki  v veliki meri vplivamo na otrokovo samozavest. Želimo biti dobri starši, kar nas pogosto vodi v perfekcionizem. Kaj to pomeni za razvoj otroka?

Že v času pričakovanja otroka starši delamo različne scenarije, načrte in pričakovanja do sebe in otroka, ki se še niti rodil ni. TA PRIČAKOVANJA SO POGOSTO ZELO VISOKA. Ko postanemo starši, prevzemamo novo vlogo in želimo, da nam bo uspelo.

SREČANJE 5 – ZASEDENO

DATUM

25. maj 2022

URA

med 9. in 10.45 uro

VSEBINA

BITI OTROKU OGLEDALO

Starši v veliki meri vplivamo na to, kakšno mnenje bo o sebi razvil otrok. V odnosih z otrokom smo za kakovost interakcij odgovorni odrasli.  Gre za naš odziv v situacijah ali dogodkih, ki so za nas pomembni, ki se dotaknejo naših vrednot.

Naši vrednostni sistemi so različni. Pomembno je, da se starše uskladita, katere vrednote želita pri otroku razviti . Težava nastane v tem, če sta starša zelo različna in imata različni vrednostni sistem, kar pri otroku povzroča stiska.

Otroci nas modelirajo, mi smo njihov vzor. Večina informaciji in spoznanj otrok pridobiva preko neverbalne komunikacije. Pomembno je, da naše besede podkrepijo naša dejanja.

SREČANJE 6

DATUM

2. junij 2022

URA

med 17. in 18.45 uro

VSEBINA

Za starše otrok s posebnimi potrebami.

Kako se soočiti z dejstvom, da ima naš otrok posebne potrebe? Kako razvijamo njegove sposobnosti, ne glede na razvojno stopnjo? Pomen igre za razvoj otroka.

 Kako vpliva to na naše partnerstvo? 

SREČANJE 7

DATUM

8 junij 2022

URA

med 9 in 10.45 uro

VSEBINA

Kadar starša nista skupaj ali pa sta, pa je v njunem odnosu ves čas prisotna napetost.

Otrok sam sebe dojema, kot nekoga, ki pripada obema, ki je navezan na oba in je del obeh. Če o partnerju govorimo, kot o slabi osebi, otrok to ponotranji in tudi sebe vidi kot slabo osebo.